Buluntular

Figürinler

Figürinlerin çoğu pişmiş topraktan yapılmışlardır. Mermerden bir figürin başı üniktir. En fazla figürin örneği III. Evrede bulunmuştur. Geniş kalçalı kadın figürinleri ile gövdeleri düz olarak yapılmış “sokma başlı” figürinler en yaygın olanlarıdır. “Sokma başlı” figürinlerin ele geçen örneklerden yola çıkarak başlarının ya deniz kabuğundan yada kemikten yapılıp gövde içerisine açılmış oyuğa monte edildikleri anlaşılmıştır. Bir kol omuz üzerinde, diğer kol ise bacak arasında yapılan kadın figürinlerin yanı sıra daha şematik olarak yapılmış, üzerleri bezemeli figürin örnekleri de bulunmuştur.


Süs Eşyaları


Süs eşyaları olarak tanımlanan grup içinde, boncuk, yüzük, bilezik vb gibi buluntular tanımlanabilir. Bu grupta yer alan buluntular taştan veya deniz kabuklarından yapılmışlardır. Denizkabuğundan yapılma malzeme arasında Spondylus, Glysimeris ve Nassarius gibi kabukluları gördüğümüz gibi taş malzemeden yapılanlar arasında da mermer başta olmak üzere, serpantin ve diabase gibi taş türlerinin kullanılmış olduğunu görmekteyiz.
1.Bilezikler; Bilezik türü süs eşyalarının özellikle deniz kabuklularından yapılanların sayıca taştan yapılmış olanlara oranla çoğunlukta olduğu görülmektedir. Genelde spondylus tipi kabuklulardan yapılanların yoğun olduğu mermerden yapılanların yanında ve büyük bir ihtimalle adaya dışarıdan getirilmekte olan tiplere oranla yoğun olarak görülmektedir.
2.Boncuklar; Bu grupta görülen boncukların taş, deniz kabuğu ve kemikten yapılmış oldukları gözlenmiştir. 

İşlenmiş Kemikler

Kemik aletler oldukça yaygındır. Bız, mablak, iğnelerin yanı sıra spatulalar da vardır. IV. Evrede üst tarafları insan başı veya hayvan şeklinde işlenmiş kancalar bulunmuştur. Gene aynı evrede ele geçen geyik boynuzundan çekiç başı üniktir.

Diğer buluntular; Taş kaplar, cilalı taş balta ve kesilerdir.

Ek Resimler
Bu içerik 04.12.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1392 kez okundu.