Mimari

II. KÜLTÜR EVRESİ

“Bina 1” olarak isimlendirilen Kalkolitik Çağ’a tarihlendirilen yapı yaklaşık 5x5 metre boyutlarındadır. Kuru duvar tekniği ile örülen taş duvarlar 40-30 cm yüksekliğe kadar korunmuştur. Kuzey duvarı, çift duvar halinde yapılmıştır. Muhtemelen dış yüzeye yapılan duvar bir nedenden dolayı yıkılmış, daha sonra iç kısma ekleme duvarlar yapılarak düzgün bir hat oluşturulmuştur. Binanın kuzeybatı köşesinde 1,50 x 0,87 metre boyutlarında taş bir payanda yer alır. Hemen yanında yekpare taşa oyulmuş ahşap direk için yapılmış bir söve taşı vardır. Binanın bu kesiminde muhtemelen bir çekme kat bulunuyordu. Binanın batı duvarı çok düzgün, yayvan taşlarla yapılmıştır. Güney duvarı ise diğer duvarların aksine çok büyük kaba taşlarla oluşturulmuştur. Güney duvarı standart olmayan bir şekilde doğuya doğru uzanmaktadır. Bu duvar kısmen tarip olmuştur. Batı duvarı kuzey-güney istikametinde uzanmakta ve bitiş kesiminde yarı dairesel bir mekânla birleşmektedir.  Bu kesimde muhtemelen bir kapı aralığı bulunmaktadır. Bu yarı dairesel mekan muhtemelen girişle bağlantılı bir mekandı. Binanın batısında büyük taşlarla oluşturulmuş, yay çizerek binayı çevreleyen bir avlu duvarı da vardır.

Binanın içinde insitu olarak 7 cilalı taş balta ve keski, 4 Spondylus türü deniz kabuğundan bilezik parçası, 11 kemik alet, 2 taştan yuvarlak ağırşak, 1 kilden sapan tanesi, 2 taş boncuk, 5 Cerastoderma türü deniz kabuğundan kolye ucu ile 1 kil figürin başı bulunmuştur. Ayrıca toplu olarak 130 kadar Muricidae türü deniz kabukları ile öğütme taşları ve havanelleri de ele geçmiştir.

"Bina 1"in batısında "Bina 4" olarak isimlendirilen bina İçten içe yaklaşık 5,5x6 m boyutlarındadır ve  binanın doğu tarafı tamamen tahrip edilmiştir. Kuru duvar tekniği ile örülen taş duvarlar 65 cm kalınlığındadır ve özellikle binanın güneyinde 40 cm’e kadar korunmuştur. Binanın güney duvarının üzerinde 90 cm genişliğinde bir kapı aralığı yer almaktadır. Kapı aralığının önünde 1.40x1.00 m’lik küçük bir giriş holü yer alır. Tam kapı aralığında çok büyük bir boğa boynuzu bulunmuştur. Muhtemelen kapı üstünde zamanında asıldığı yerden düşmüştür. Binanın tabanı kısmen korunmuştur. Kireçli bir toprakla sıvalı taban kısmen kırmızı renkli boya ile boyanmıştır. Binanın girişinde giriş holü yakınlarında 2 adet figürin bulunmuştur. Kırmızı boyalı kireç taban ve boğa boynuzlarını Yakın Doğu’dan başlayarak en erken yerleşmelerle birlikte özel amaçlı kullanılmış binalarda görmekteyiz. "Bina 4"ün bir konuttan ziyade özel amaçlı kullanılmış bir bina olduğu izlenmimi vermektedir.

III. KÜLTÜR EVRESİ

Bu kültür evresine ait “Bina 3” olarak isimlendirilen yaklaşık 9x8 m boyutlarında çok odalı bir yapı ortaya çıkartılmıştır. Yapının doğu tarafı höyük üzerinde yapılan tarım sonucu oldukça tahrip olmuştur. Kuzeydoğu-güneybatı istikametine uzanan yapıya ait 4 oda kazılmıştır ve binanın bir bölümü kazılmayan alanda kalmıştır. 1 no’lu oda binanın en büyük mekanıdır ve yaklaşık 3x6 m boyutlarındadır. Odanın tabanı sarı renkli bir toprakla sıvanmıştır ve duvar köşelerine büyük kesme taşlarla yer döşemesi yapılmıştır. Odanın kuzeybatı köşesinde bulunan kapı bir basamak ile başka bir mekana veya avluya açılmaktadır. Bu kısımda da tavanı tutmak için ahşap bir hatılın yerleştirildiği söve taşı ile düzgün taşlarla oluşturulmuş yuvarlak bir platform bulunmuştur. Odanın kuzeybatı köşesindeki kapının hemen yanında taş döşeme üzerinde 2 öğütme taşı ve bir vurgu taşı durmaktadır. Odanın kuzey duvarına doğru ahşap bir hatılın yerleştirildiği söve taşı bulunmuştur. Kuzey duvarı tek sıra taştan yay biçiminde oldukça ince örülmüştür. Odanın güneydoğu köşesinde taş döşeme üzerinde 2 adet büyük boy kemik alet saptanmıştır. Odanın güney batı köşesinde ise Spondylus’dan yapılmış büyük bir bilezik parçası bulunmuştur.

2 no’lu oda 1 no’lu odanın güneyinde yer alır. Yaklaşık 90 cm’lik bir kapı aralığı ile geçilmektedir. Binanın bu kısmı yapılan yoğun tarım nedeni ile tahrip olduğundan bu mekana ait bilgilerimiz kısıtlıdır. 2x6 m boyutlarındaki odanın tabanının sarı renkli bir toprakla sıvandığı anlaşılmaktadır. Binanın batısında ise bir birlerine geçişi bulunan 3 ve 4 no’lu odalar yer alır. 3 no’lu odaya giriş dışarıdan yaklaşık 90 cm’lik bir kapı aralığı ile yapılmaktadır. 2 ve 3 no’lu odalar arsındaki duvar tek sıra taştan yay biçiminde oldukça ince örülmüştür. Yaklaşık 1,5x3 m boyutlarındaki bu oda “Bina 3”’ün en küçük odasıdır. Odanın tabanı sarı-beyaz renkli bir sıva ile sıvalıdır. Odanın kuzeybatı köşesinde oldukça parçalanmış bir depo kabı bulunmuştur. Odanın doğu köşesinde ise 2 adet serpantin taşından keski ortaya çıkartılmıştır. 3 no’lu odadan 4 no’lu odaya giriş 70 cm’lik bir kapıdan olmaktadır. 4 no’lu oda 2x3 m boyutlarındadır. Odanın kuzeydoğu köşesinde taştan kare biçiminde bir platform vardır.

IV-V KÜLTÜR EVRELERİ GEÇİŞİ

IV-V Evreleri geçiş tabakasında “Bina 2”  olarak adlandırılan taş temelli, yaklaşık 5x4 m boyutlarında bir yapı kazılmıştır.  Binanın doğu ve batı duvarları 1 m kalınlığındadır. Yaklaşık 70 cm kalınlığındaki güney duvarı su kanalı tarafından kısmen tahrip edilmiştir. Bu kesimde binanın köşesine bastiyon yapıldığı gözlemlenmiştir. 60 cm kalınlığındaki kuzey duvarı bir teras duvarı gibi uzanmaktadır ve yarım metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Binanın bu kısmında duvar içine yerleştirilmiş şömine tarzında bir ocak vardır. Daha sonra bu kesime duvar örülerek ocak iptal edilmiş, ocak iptal edilirken bir cilalı taş balta özel olarak ocağın üzerine yerleştirilmiştir. Kuzey duvarına paralel uzanan doğu duvarı ile bitişik 1 m kalınlığında başka bir duvar daha vardır ve binanın doğusunda muhtemelen sundurma biçiminde bir avlu oluşturmaktadır.
Ek Resimler
Bu içerik 04.12.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1319 kez okundu.