Çanak Çömlek


V. ve IV. EVRELER


En erken V. Evreye ait 3 ana mal gurubu görülmektedir. 1) Devetüyü üzerine kırmızı astarlı mal; 2) Siyah renkli mal ve 3) Kahverengi tonlarındaki mal. En yaygın mal gurubu Devetüyü üzerine kırmızı astarlı mal’dır ve toplam çanak çömleklerin %56.2’sini oluşturmaktadır. Kahverengi mal gurubuna giren çanak çömlekler oldukça azdır ve toplam çanak çömlekleri sadece %4.4’ünü oluştururlar. ‘S’ kıvrımlı kaseler, üsten düzeltilmiş dudaklı çömlekler ve yayvan kaselerden oluşan formlar en yaygın formlardır. Kapların gövdelerine yerleştirilmiş dikey tüp biçimli veya yarım ay biçimli tutamaklar oldukça karakteristiktir. Bezeme oldukça nadirdir. Az sayıda çizgi ve nokta bezemeli parçalar bulunmuştur.

IV. Evre çanak çömlekler hem mal gurubu hem de form ve bezeme açısından çeşitlilik gösterir. Siyah renkler daha hakimdir. 7 adet malzeme gurubu belirlenmiştir. Siyah üzeri kırmızı astarlı mal gurubu en yaygın olanıdır ve toplam çanak çömleklerin %59.5’ini oluşturmaktadır. Bu mal gurubuna ait çanak çömleklerin çoğu özenli maldır. Kırmızı astar kırmızı ve turuncunun çeşitli tonlarındadır. Çoğunlukla astar ince atılmıştır. Ayrıca siyah renkli üzerine astar atılmamış mal gurubu da vardır. Bunlar toplam çanak çömleklerin %8.9’unu oluşturmaktadırlar. Çok özenli yapılmış parlak açkılıdırlar. Bunun yanında kaba yapılmış tipik mutfak kaplarından oluşan bir mal gurubu daha vardır ki toplam çanak çömleklerin %7.1’ini oluştururlar. IV. Evrede diğer yaygın mal gurubu da kırmızı astarlı mal gurubu gurubudur ve toplam çanak çömleklerin %12.4’ünü oluşturur. Devetüyü üzeri kırmızı astarlı bu mal V. Evre mal gurubunu hatırlatmaktadır. Ayrıca Kırmızı, kiremit rengi kırmızısı kaba bir mal daha vardır. IV. Evrede en az görülen mallar kahverengi mal gurubu ile (%7.0), Pancar renkli parlak açkılı mal gurubudur (%0.9). Kap formları oldukça çeşitlidir. Çoğu bir alt evreden farklıdır. Toplam 10 farklı kap formu belirlenmiştir. En yaygın form ‘S’ profilli, kalın dudaklı kap formlarıdır. Bazen gövdede dikey olarak yerleştirilmiş uzun tüp biçimli delikli tutamaklar görülmektedir. Bu tutamaklar kaplar içinden kalınlaştırılarak yapılmakta, dış yüzeyde kabartma olarak işlenmektedir. Bunun yanında yayvan ‘S’ kıvrımlı kaseler, boyunlu çömlekler, kapak ve yüksek kaideli formlar da vardır. Bezemeli parça azdır. En karakteristik bezeme  İmpresso olarak bilinen baskı bezemedir. Ayrıca az sayıda siyah üzeri kırmızı boyalı ve bir adet kırmızı üzeri beyaz boyalı parçalar da bulunmuştur.

III. ve II. EVRELER

III. Evre çanak çömlekleri kırmızı alacalı, siyah ve gri renklidir. Kapak formları ile dört ayaklı, kulak gibi tutamakları olan kaplar, kutu biçimli kaplar ve mahmuz biçimli tutamaklar karakteristiktir. Bezeme yaygındır. Baskı, çizgi ve kazıma bezemeler daha çok dört ayaklı kulak gibi tutamakları olan kaplar ile kutu biçimli kapların üzerine uygulanmıştır. Spiral, meander, dama tahtası, baklava motifi gibi motiflerin yanı sıra haç motifi gibi motifler de vardır.

II. Kültür Evresinde bulunan çanak çömlekler Batı Anadolu Kumtepe IA-Beşik Sivritepe Kültüründen bilinen, mahmuzlu kulp, açkı bezeme, sığ oluk bezeme, üçayak gibi öğelerle karakterize edilen çanak çömleklerin benzeridir.
Ek Resimler
Bu içerik 05.12.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 2062 kez okundu.